So I bought a house…

Click here to jump to Swedish
After months of looking for a small house that I could afford, somewhere in the south east of Sweden, I stumbled upon this gorgeous cottage. It’s a cross timber frame, so the walls are thick making the house cool in the summer and warm in the winter, and it has a stone “garage” that will be perfect to use as a workshop and studio. I was looking for properties under 800k SEK (about 100k USD or 83k EUR) because that’s what kind of mortgage I would be able to afford. And along came this gem at 340k, and a seller who wasn’t interested in a bidding war so she would sell to whoever offered 340k first. And it turned out to be me! On top of the mortgage I will be taking a loan of 200k to renovate the interior.

From the street it’s cute but kinda unassuming, with most of the back yard hidden from view.

The backyard is mostly taken up by the parking space plus various levels and low walls. Here you can see the “studio” in the foreground.

Further up the garden behind the studio there’s a long and rather narrow level up against a while chalked wall. A space ideal for growing vegetables, and at the end of the space there is a door leading to the attic of the studio.

Between the studio and the house there’s a small patch of grass (great for my rabbits), and a patio

While the exterior of the property is in good shape and will need very little work, the interior is another story. The previous owners tore out the kitchen with the intent to replace it but never got that far, and there’s currently no sink, toilet, or shower in the bathroom. The rest of the rooms are habitable, but dated, and the bedroom floor does not seem to support your weight properly so I will need to put some beams in the ceiling of the living room to stabilize it.

If there is one thing I’ve learned from watching property shows on tv for literal years, it’s that it’s really important to have a survey done so you know what issues you have to work with. I’ve made an appointment with a survey-person on Monday, hoping there’s nothing major that will need my immediate attention (and money (apart from a leak of some kind in the basement, which is one of the reasons I’m having this survey in the first place so I know how to fix it))

I’m super excited about finally having found my dream house, even if I’m worried about tackling the responsibility it requires. I get the keys on Aug 30th and right now I’m trying to keep my focus on vacating and selling the flat I’ve lived in since 2009. How can I have so much stuff? Where does it all come from?? Haha…

Swedish/Svenska

Jag har i flera månader letat efter ett litet hus jag skulle kunna ha råd med, nånstans i sydöstra Sverige, och jag sprang plötsligt på den här superfina stugan. Stommen är timrad, så väggarna är tjocka vilket gör huset svalt på sommaren och lätt att hålla varmt på vintern. På tomten finns också en utlänga i sten som använts som garage men som kommer passa perfekt som studio/ateljé och verkstad. Jag letade efter hus under 800.000, utifrån vilken storlek på lån jag skulle kunna ta och ha råd med. Den här lilla pärlan låg ute för 340.000, och säljaren var inte intresserad av att det skulle gå till budgivning utan ville helt enkelt sälja till den som först erbjöd 340k. Och det blev jag! Förutom huslånet planerar jag att låna ca 200k för att kunna genomföra de renoveringar som behövs.

Från gatan ser det gulligt men enkelt ut, och det mesta av bakgården är döljt.

Bakgården består till största del av en grusplan plus olika terasser och låga murar. Till höger i bild är stenlängan där jag tänkt ha studion.

Högre upp, bakom stenlängan, finns det en lång och ganska small terass längs med en kalkmålad mur. Ett rätt idealiskt ställe för att odla i pallkragar, och längst bort finns det en dörr som leder upp till vinden på stenlängan.

Mellan stenlängan och huset finns det en liten gräsplätt (toppen för mina kaniner!) och en uteplats med tak.

Rent exteriört är huset i rätt gott skick, men interiört behövs det ett krafttag. De tidigare ägarna har slitit ut köket med avsikten att bygga ett nytt, men kom aldrig så långt. Det finns just nu inte heller något handfat, toalett eller dusch i det som är tänkt som badrum. Resten av rummen är beboeliga, men föråldrade, och golvet i sovrummet på övervåningen sviktar betänkligt så det lär bli någon typ av bjälke i taket på vardagsrummet under så småningom.

Om det är något jag lärt mig från åratal av renoveringsprogram på TV är att det är viktigt att göra en besiktning så man vet vad man har att jobba med. Jag har bokat tid med en besiktningsperson på måndag, och jag hoppas att det inte är några större överraskningar som kommer att kräva omedelbara ingrepp (och pengar (förutom en vattenskada i källaren som jag redan känner till, och som är en av anledningarna till att jag bett om en besiktning så jag vet hur illa det är))

Jag är så peppad och det är så kul att jag äntligen har hittat mitt lilla drömhus, även om jag oroar mig över att möta de utmaningar och ansvar som det innebär. Överlämningen är 30:e augusti, och just nu ligger fokuset på att försöka sälja den lägenhet jag bott i sen 2009. HUR har jag så mycket prylar? Var kommer allt ifrån?? Haha…

Liked it? Take a second to support me on Patreon!

Leave a Reply

Leave a Reply